2009. május 3., vasárnap

Első

Mindig is érdekelt a cukrászat, de valahogy nem ebben az irányban indultam el mégsem. Így megmaradt hobbinak. Eleinte csak sima tortákat sütöttem, illetve apró süteményeket.

Három évvel ezelőtt próbálkoztam először marcipán borítású forma tortával. Férjem születésnapjára készült egy focipálya:

A marcipán alatt túró torta rejtőzik. Ebben egy tejszínes túrókrém van, ami sajnos másnapra megolvasztotta a marcipánt.

Ehhez a tortához egy három lapos 35x24 cm-es piskóta kellett, és kb. fél kilogramm zöld marcipán. A figurák műanyagból készültek, cukrászati boltban vásároltam.

A piskóta:
hozzávalók:
6 tojás
120g liszt
80 g étkezési keményítő
1 cs. sütőpor
3-4 ek. langyos víz
csipet só
120 g cukor
vanília

elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A habhoz adjuk engyenként a tojás sárgákat, és azokat is alaposan elkeverjük. Ezzel a módszerrel nem kell félni, hogy összeesik a hab, mert a cukros fehérjében a kis térfogatú sárgák könnyen elkeverednek. A masszához adunk 3-4 ek. vizet és a vaníliát. Az összes száraz anyagot összekeverjük, és kanalanként a habhoz adjuk.

Így egy kemény habot kapunk.

A tepsi aljába tegyünk sütőpapírt, és simítsuk rá a tésztát. 160-170 fokon süssök tűpróbáig. Ne nyitogassuk a sütőt, mert összeeshet a piskóta.

Ha megsült, rácsra borítjuk, a papírt lehűzzuk róla, és kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése